Trecem la ora de iarnă

Trecem la ora de iarnă 1

In noaptea de sambata spre duminica, 24/25 octombrie 2020, Romania trece la ora de iarna. Ora 3.00 devine ora 4.00. Adica se revine la Timpul Legal Roman, ora standard a Europei de Est + 2 UTC.

Oferte Aradene

In fiecare an, in luna octombrie are loc schimbarea orei, prin renuntarea la ora de vara, respectiv in ultima duminica a lunii, asadar putem dormi cu o ora in plus.

Ziua de 25 octombrie este astfel cea mai lunga din an, pentru ca, practic, are 25 de ore. Medicii atrag atentia ca schimbarea orei poate perturba o anumita rutina si poate afecta organismul, in special in cazul categoriilor mai vulnerabile.

Cum va afecta mersul trenurilor

„In noaptea de 24/25 octombrie 2020, cand ora 4:00 AM devine ora 3:00 AM, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4:00 AM vor pleca la orele din Mersul de tren in vigoare, respectand ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4:00 AM, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie”, anunta CFR Calatori, potrivit Digi 24.

O directiva europeana din 2001 reglementeaza schimbarea orei prin trecerea la ora de vara si invers. Toate statele europene isi schimba ora in ultimul weekend din martie si ultimul weekend din octombrie. Dar reintroducerea orei de vara dateaza de fapt din 1977. Ea avea drept obiectiv economisirea energiei, desi eficienta sa a fost contestata.

Deputatii europeni au cerut o evaluare a regimului actual al orei si, daca este necesar, o revizuire a regulilor, intr-o rezolutie adoptata la 8 februarie 2018 in Parlamentul European cu 384 de voturi pentru, 153 impotriva si 12 abtineri.

Mai multe initiative cetatenesti au aratat o anumita ingrijorare fata de modificarea bianuala a orei, care marcheaza inceputul si sfarsitul perioadei de vara. Numeroase studii nu au reusit sa traga o concluzie clara, insa indica anumite efecte negative asupra sanatatii umane.

De ce avem ora de vara

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania, potrivit Observatorului astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945.

Nu toate tarile folosesc in acest moment ora de vara, iar perioada nu este aceeasi in toate tarile care recurg la ora de vara.

Fii primul care comenteaza on "Trecem la ora de iarnă"

Lasa un comentariu

Emailul dvs. nu se publica.


*