Chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă – poți risca o amendă

Chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă - poți risca o amendă 1

România se luptă cu o iarnă în toată regula, așa că participanții la trafic trebuie să respecte regulile de circulație și prevederile impuse de Codul Rutier în 2019.

Oferte Aradene

Potrivit legii din România, șoferii sunt obligati să aibă automobilul echipat cu anvelope de iarnă dacă circulă pe o soșea acoperită de zăpadă, gheață sau polei. În caz contrar, aceștia pot fi amendați și pot rămâne fără certificatul de înmatriculare. Totuși, polițistul poate da amenzi și dacă mașina este echipată cu astfel de anvelope.

Foarte puțini șoferi români cunosc următorul aspect. Codul Rutier mai specifică un caz în care polițistul rutier îți poate reține certificatul de înmatriculare și îți poate da o amendă de până la 725 de lei, chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă

Este cazul, de fapt, al oricăror anvelope, de vară, de iarnă, all-season, dacă acestea sunt uzate peste limita legala. Dar ce înseamnă limita legală a uzurii anvelopelor în România? Ei bine, această limită este aceeași ca și în majoritatea țărilor din Europa, Asia și America de Nord, respectiv limita de 2/32 inch, mai precis 1,6 milimetri, impusă de legi care țin de siguranța rutieră, standardizate la nivel mondial.

Autoritatea mondială Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS) i-a obligat pe toți producătorii de anvelope să încorporeze în anvelopele comercializate în Statele Unite și Europa niște martori de uzură. Aceștia sunt în număr de minimum 6 și sunt, de fapt, niște bare din cauciuc poziționate între blocurile profilului de pe anvelopă. Martorii de uzură au, la toate anvelopele de pe piață, o înalțime de 1,6 milimetri.

În concluzie, limita minimă admisă menționată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care este pe anvelopă. Dacă un agent de circulatie te oprește și observă ca suprafața de rulare a anvelopei este sub limita legală data de martorul de uzură, te poate amenda, conform Codului Rutier, art. 100, cu o amenda din clasa II, adică cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă până la 725 de lei, plus măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare, conform unui articol mai amplu apărut în revista Capital

Fii primul care comenteaza on "Chiar dacă anvelopele tale sunt de iarnă – poți risca o amendă"

Lasa un comentariu

Emailul dvs. nu se publica.


*