Duminicã 6 ianuarie comunitatea sarba din orasul nostru a sarbatorit ajunul Crăciunului sârbesc, iar in 7 Ianuarie, a fost prima zi de Crăciun sârbesc. In curtea bisericii sarbe credinciosii acestei etnii au luat parte la “Badnjak” traditia de a aprinde un stejar vechi semnificînd noroc si bunastare, lumina si putere. Cel mai virsnic membru din familie sau din comunitate aprinde focul. Conform legendei, stejarul a fost aprins in pestera pentru a incalzii pruncul Isus. Cei prezenti pleaca apoi spre casa cu crengute de stejar si paie, cei prezenti stau in jurul stejarului pana cand acesta va arde. Obiceiul de a arde ‘badniak’-ul s-a păstrat, mai ales în comunităţile sârbeşti mai mici, acesta fiind ars în seara de Ajun în faţa bisericii, iar tăciunii se duc a doua zi pe câmp pentru fertilizarea ogoarelor.

În seara zilei de sâmbătă, cei câteva sute de sârbi din municipiul Arad s-au adunat la Biserica Ortodoxă Sârbă – Centru, cu hramul ‘Sfinţii Petru şi Pavel’, cel mai vechi lăcaş de cult din municipiul Arad, ridicat între anii 1698 – 1702, pentru a lua parte la ceremonialul arderii ‘badniak’-ului, au cântat colinde şi s-au bucurat împreună pentru Naşterea Pruncului Sfânt.

Împodobirea bradului de Crăciun sârbesc, obicei care nu făcea parte din tradiţiile sârbilor, a fost adoptat cu timpul de către multe familii, majoritatea sârbilor din Arad şi din Banat sărbătorind în prezent atât Crăciunul românesc, cât şi cel sârbesc.Conform traditiei sarbii tin postul craciunului si in ajun, si nu lipsesc porumbul, fasole batuta si sarmale cu ciuperci. In prima zi de craciun sârbesc, se mananca sarmale cu carne precum si diferite mancaruri din bucataria sarba, iar la desert celebra placinta Cesnica placinta cu nuca in care gazdele introduc cate doi banuti cine il va gasi va avea noroc. Crăciunul sârbesc, pe rit vechi calendarul iulian este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial. Biserica Ortodoxa Romana a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. In Arad sunt peste 1000 de etnici sarbi.

admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *